Share
Museum

Project details

The proposed competition site is part of a larger park and of an articulated system, already rich with the monuments of interest, places of leisure and green routes coming up on the banks of the river. The built part of the city of Yaroslav it is the "scenic backdrop" and the border. We proposed a building that belongs to this landscape system and it implements the connections and potentials of tourism and leisure. The project was therefore intended as the first proposal for public relations and full of possibilities. Not only a place of access to the new exhibition and conference guests, but also the square where you can organize shows, events, outdoor art exhibition, markets, commercial areas etc. ... according to the needs of the municipality.
The idea behind the project was to use the existing morphology of the land to create a large square around which are organized, partly underground, all the functions: exhibition, conference or business. According to the isoghipses lines of the ground the square is open on one side to the view of the Church of Spasa Na Gorodu, while the other ends in a large amphitheater / staircase. In this way not only the building becomes a space that connects the park system and its various attractions rather than becoming an obstacle, but it also would keep the historical memory of the place fully preserving the existing morphology, in an attitude to great respect of the place.
The architecture that ensued, explores the potential of the plastic section of the "ravine" reshaped in reinforced concrete and its variations in the form of stairs, steps, wall or slope. It 's easy to see the charm and power of the alternation of solids and voids that alternate or blend into the mass of concrete. The search for clarity of expression has alternated with surrender to the lure of spatial solutions that the project offered.
The center of all visual connections , of all penetrations of the park system and access to all the functions provided , the square ends in a spectacular amphitheater where you can organize shows, concerts or just sit and admire the view of the churches , the park or the square. The design of the flooring, island greens and water features, deliberately leaves ample space to the need to organize events based on the wishes of the administration. You could then organize outdoor exhibitions , markets or install temporary pavilions . You could also cover it with a tensil structure temporary or permanent. Finally, it is possible that during the excavation work will not emerge archaeological or ancient buildings that could then be left in place by a glass cover and become an integral part of the square. The flexibility of this space is not less important than the expressive force of its architecture.
Around the public square is organizing two major functions : the museum permanent and temporary exibition part with adjoining conference center.
Access to the permanent museum is a large hall that in addition to performing the functions of reception, ticket office and cloakroom, includes a relaxation area , toilets and bookshop . The course of the visit to the museum follows a path through the various rooms (some with artificial lighting to other mixed natural and artificial lighting , the last with only artificial lighting ) , video-projection room etc. ... and then return to the lobby to input through a long narrow room that flanks the large window where , in addition to being exposed to some pieces of the collection or parts information , you can appreciate the view of the two churches that overlook the square and the new view of the park . The output is made through the book-shop and spaces for the relaxation provided in the lobby.
It includes a plan below to the storage connected by stairs and elevators , which in future could be used as an exhibition space .