Share
Bedonia

Project details

At present, Senator Square G. Micheli is a large hub of vehicular traffic; A feature that the design of the new square can not ignore. Our project aims to expand the historic center to the new square to the school. The new square will therefore become the natural outlet of Via Garibaldi today missing. But the new square also has to maintain its vehicle functions, especially the bus stop and stop function, which alone occupies a large part of the available space. For this reason, it seemed logical that this function was a protagonist.
The project seeks a coherence of space reading not only within itself but also and in particular in relation to adjacent areas (particularly the Corso Garibaldi). For this reason, from the town planning to the architectural detail, we have sought a unity and coherence with the rest of the center of Bedonia. For example, the choice of Carniglia's stone for pavement creates continuity with Via Garibaldi; The use of river cobblestones along Via Monsignor P. Checchi resumes the pavement of the Ascension to Christ; The pavement system and the design of the planters and drainage channels create continuity with the work just performed in front of Banca Popolare dell'Emilia Romagna and allows to clearly differentiate the pedestrian zone from that carrabile preventing the unauthorized parking of vehicles . Of course, the use of these materials is orchestrated within a more general urban planning strategy that tends to organize or rearrange the pedestrian and carriage paths, creating not only new usability spaces but also new dynamics such as the "commercial promenade" , A walk that combines the various shops in the project area for those coming from Via Garibaldi and then returning you with a ring route.
The material chosen for urban furniture is chestnut wood mounted on a painted metal frame. Along with the stone of Carnilla are explicit references to the territory of Bedonia and its tradition. In addition, chestnut wood is an excellent wood for outdoor use that does not require any maintenance. If left to the natural without covering paints, over time it acquires the classic gray color by the effect of the air but will retain its structural strength intact.